دستورالعمل آب بندی بتن
کلینیک بتن ایران
کـلینیــــک بتـــــــن ایران ، هلدینـــــگ تولـــــــــیدی ، مــــــهندسی ، بـــــــازرگانی و آموزشـــــی بتــن کشور
ساعات کاری

شنبه - پنجشنبه ۸:۰۰ - ۱۸:۰۰

Search

ایزولاسیون مخازن با فایبرگلاس

تماس برای مشاوره؟

متخصصین و کارشناسان کلینیک بتن ایران آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.

فهرست

عبارت ایزولاسیون مخازن بتنی ، ایزولاسیون مخازن با فایبرگلاس ، آب بندی مخازن با فایبرگلاس ، عایق کاری با فایبرگلاس ، ایزولاسیون با فایبرگلاس ، فایبرگلاس استخر ، اجرای آب بندی استخر با فایبرگلاس ، آب بندی استخر بتنی با پوشش فایبرگلاس، فایبرگلاس چیست ، ایزولاسیون مخازن ، عایق فایبرگلاس ، ایزولاسیون مخازن با فیبرگلاس ، ایزولاسیون مخازن اسید با فایبرگلاس  در سایت کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران شما می توانید جهت دسترسی به مطالب ، استانداردها و محصولات مورد نظر خود از طریق پنجره جستجو در سمت راست صفحه اقدام نماید.

همچنین شما می توانید جهت کسب مشاوره و اطلاعات تکمیلی فنی ، اجرایی  و مالی با بخش فنی و مهندسی و یا فروش مجموعه کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران ( 09120916271-44618462-44618379-021 ) تماس حاصل فرمایید.

 

حفاظت و آب بندی بتن

بتن با وجود خصوصیات منحر به فردی که باعث گردیده به عنوان پر مصرف ترین ماده ساختمانی به شمار آید دارای خصوصیاتی می باشد که حفظ شرایط بهره برداری و دوام آن مستلزم   رعایت اصول حفاظت می باشد.

پر واضح است عمده مشکلات بتن را از منظر دوام می توان به نفوذپذیری بتن در برابر گاز و آب نسبت داد. از این رو بدیهی است که با کنترل و کاهش نفوذ آب به درون بتن می توان تا حدود زیادی بتن را در برابر عوامل مخرب حفاظت نمود.

روش های آب بندی و حفاظت بتن :

آب بندی سازه های بتنی به دو روش قابل انجام می باشد . روش نخست کاهش نفوذپذیری ، کنترل و حفاظت در ساخت بتن و روش دوم روش های ثانویه و پس از ساخت .

از نظر نگارنده بنا به دلایل ذیل ، روش دوم یعنی حفاظت و آب بندی ثانویه موثر تر و مناسب تر می باشد  :

  1. در بسیاری از مواقع لازم است که بتن در برابر مواد خوردنده ، شیمیایی و اسیدی محافظت گردد که بتن با وجود کاهش نفوذپذیری در برابر این شرایط دچار ضعف و آسیب می گردد.
  2. در زمان احداث سازه های بتن به علت اشتباهات طراحی و اجرایی بتن دارای نقاط ضعف ماننده درزهای اجرایی و بتن های نامتراکم می باشد که این امر با وجود کاهش نفوذپدیری و لحاظ تمهیدات مناسب برای جسم بتن می تواند محلی برای نفوذ باشد که در سیستم های ثانویه این موضوع نیز پوشش داده می شود.

الف : روش آب بندی سازه های بتنی در حین ساخت : در این سیستم به دو موضوع جسم بتن و درزها و محل های نفود اجرایی و سازه ای پرداخته می شود.

  • آب بندی جسم بتن : برای این امر علاوه بر طرح اختلاط مناسب ، اسلامپ مناسب و … باید از افزودنی های بتن استفاده نمود. از جمله این محصولات می توان به افزودنی DEZOMIX 4500 ، DEZOSEAL G-330 و  DEZOBOND P-2200 اشاره کرد. عملکرد این محصولات و پایه آنها متفاوت بوده که براساس سازه ی اجرایی ، ابعاد سازه ، مقاومت بتن و … هر کی می توانند کاربردی موثر داشته باشند.
  • آب بندی درزهای اجرایی ، انبساطی و تمهیدات اجرایی :  برای این امر باید از واتراستاپ های پی وی سی حفره دار یا تخت ، واتراستاپ های بنتونیتی برای درزهای اجرایی و انبساطی – کاور بولت و بولت های آب بند برای بولت های قالب بندی و واتراستاپ های منبسط شونده SWEELBAND A  برای دور  لوله ها و قطعات فلزی و پلی اتیلن  استفاده گردد.

ب : روش آب بندی و حفاظت ثانویه بتن : در این سیستم از انواع پوشش های ثاویه بر روی سطوح بتن یا تزریق استفاده می گردد . عوامل موثر در انتخاب سیستم پوشش آب بند و محافظتی یا سایر روش های شامل موارد ذیل می باشد :

  1. فرصت زمانی اجرا و بهره برداری : برخی از سیستم ها دارای تمهیدات خاص زیر سازی و یا کیورینگ می باشند یا باید در چند مرحله اجرا گردد که این امر می تواند در محدودیت های زمانی بسیار حائز اهمیت باشد.
  2. میزان فشار و دبی آب : میزان فشار آب در کیفیت و نوع پوشش و خصوصیات مورد نظر بسیار حائز توجه می باشد.
  3. جهت فشار آب ( مثبت یا منفی بودن فشار آب ) :  جهت فشار وارد به پوشش از اهمیت زیادی برخودار است . لازم به ذکر است در جهت فشار منفی ( حرکت آب از جهت مقابل پوشش اجرا شده می باشد ) پوشش انتخابی باید داری مقاومت فشاری و کششی بالایی بوده ، در صورتی که در فشار مثبت ( فشار آب هم جهت پوشش اجرا شده باشد ) آیتم موثر مقاومت فشاری و کششی با اهمیت تر است.
  4. شرایط شیمیایی آب : گاهی در سیستم های آب بندی سازه های باید در نظر داشت با توجه به شرایط بهره برداری پوشش دارای مقاومت شیمیایی در برابر ترکیبات خاصی داشته باشند.
  5.  شرایط اسیدی آب و محلول در تماس : برخی سازه های برای آب بندی نیازمند پوشش هایی می باشند که دارای مقاومت اسیدی بالا باشند مانند مخازن پساب و نگهداری اسید در پتروشیمی ها و صنایع فولاد و نفت ، مخازن و سازه های فاضلابی سر بسته و …
  6. شرایط و محدودیت های عمل آوری : بعضی از انواع پوشش های نیازمند کیورینگ و عمل آوری خاصی نبوده در حالی که برخی پوشش ها نیازمند کیورینگ های پیچیده و سخت می باشند.
  7. محدودیت های اجرایی پوشش و سیستم آب بندی : دمای لازم ، شرایط رطوبت سازه های و محیطی ، کیفیت بتن بستر و …
  8. تجهیزات و نیروهای اجرایی در اختیار : اجرای برخی پوشش ها نیازمند تجهیزات ویژه و پرسنل متخصص ویژه ای می باشند که ممکن است به راحتی و به سرعت در اختیار و دسترس نباشند.
  9. شرایط تطابق با آب شرب : در مخازن آب شرب باید توجه داشت که محصول مصرف شده کمترین واکنش را با آب نداشته و در مجاورت آب ترکیبات مضرر ایجاد نکند.
  10. مقاومت در برابر نور آفتاب : با توجه به شرایط سازه هو بهره برداری ، بعضا باید از پوشش هایی بهره جست که دارای دوام لازم در برابر اشعه UV داشته باشند . مانند مخازن سرباز و …
  11. مدول الاستیسته : با توجه به مصالح ساخت و روش ساخت و کیفیت اجرای سازه باید این امر مورد توجه قرار گیرد. به طور مثال در سازه های آبی ساخته شده با بلوک و آجر این امر باید به شدت مد توجه قرار گیرد. یا در استخر ها  و محل هایی که شاهده نوسانات بالای دمایی می باشیم.
  12. مقاومت فشار و چسبندگی .

انواع مواد و روش های حفاظت و آب بندی بتن :

  • پوشش نفوذگر کریستال شونده
  • پوشش های الاستومری سیمانی – اکرلیکی ( دو جزئی )
  • پوشش های اکرلیکی
  • پوشش های اپوکسی
  • پوشش های پلی یورتان
  • پوشش پلی یورا
  • پوشش سیلوکسان
  • تزریق رزین پلی یورتان
  • ایجاد دیوارحائل اکرلیکی به روش تزریق
  • ایجاد پوشش ملات و چسب بتن ( سنتی )
  • پوشش کولتار اپوکسی
  • پوشش های پایه قیری و بیتومن ها
  • پوشش ممبرین های پلی اتیلن یا پی وی سی
  • پوشش های جی سی ال
  • انواع پوشش های خاص

جدول مقایسه انواع پوشش و روش های آب بندی بتن در سیستم ثانویه :

نوع سیستم

مناسب جهت اجرا در

روش اجرا

زیرسازی ویژه

مقاومت شیمیایی

مقاومت اسیدی

مقاومت در برابر UV

رنگ

فشار منفی

فشار مثبت

ایرلس

دستی

دارد

ندارد

خوب

ضعیف

خوب

ضعیف

خوب

ضعیف

تک رنگ

بدون رنگ

متنوع

پوشش نفوذگر کریستال شونده

پوشش سیمانی – اکرلیکی

پوشش های قیری

پوشش های اکرلیکی

پوشش های اپوکسی

پوشش های پلی یورتان

پوشش های پلی یورا

پوشش کولتار اپوکسی

پوشش سیلوکسان

تزریق رزین پلی یورتان

پمپ تزریق

دیوار اکرلیکی

پمپ تزریق

پوشش فایبرگلاس

پوشش های خاص

 ایجاد پوشش ملات و چسب بتن

ورق های ژئوممبرین

پوشش جی سی ال

نوع سیستم

عمل آوری

مقاومت فشاری

مقاوم سایشی

ایجاد پل بر روی ترک

تحمل تغییرات حرارتی و جابجایی

دوام مورد انتظار

فاقد عمل آوری

عمل آوری ویژه

کم

زیاد

کم

زیاد

دارد

ندارد

کم

زیاد

کم

متوسط

زیاد

پوشش نفوذگر کریستال شونده

پوشش سیمانی – اکرلیکی

پوشش های قیری

پوشش های اکرلیکی

پوشش های اپوکسی

پوشش های پلی یورتان

پوشش های پلی یورا

پوشش کولتار اپوکسی

پوشش سیلوکسان

تزریق رزین پلی یورتان

دیوار اکرلیکی

پوشش فایبرگلاس

پوشش های خاص

 ایجاد پوشش ملات و چسب بتن

ورق های ژئوممبرین

پوشش جی سی ال

نوع سیستم

دوام مورد انتظار

نیاز به نیرو و تجهیزات تخصصی

مناسب برای آب شرب

مناسب برای استفاده در

کم

متوسط

زیاد

بله

خیر

بله

خیر

استخر

مخازن بتنی

مخازن بلوکی

سازه های فاضلابی سرباز

سازه های فاضلابی سربسته

فشار منفی

چاله آسانسور

مخازن پساب

بام ها

نما

تونل ها

پوشش نفوذگر کریستال شونده

پوشش سیمانی – اکرلیکی

پوشش های قیری

پوشش های اکرلیکی

پوشش های اپوکسی

پوشش های پلی یورتان

پوشش های پلی یورا

پوشش کولتار اپوکسی

پوشش سیلوکسان

تزریق رزین پلی یورتان

دیوار اکرلیکی

پوشش فایبرگلاس

پوشش های خاص

 ایجاد پوشش ملات و چسب بتن

ورق های ژئوممبرین

پوشش جی سی ال

طرح مسئله : برای گزینش یک طرح آب بندی و حفاظت باید شناخت کافی را از شرایط موجود بهره برداری و محیطی و نیز مشخصات فنی و کاربردی انواع مواد آب بندی در اختیار داشت. بی شک آب بندی یک مخزن پساب صنعتی نیازمند تمهیدات متفاوتی از آب بندی یک استخر شنا ، یا یک مخزن آب آشنامیدنی دارد.

یک حوضچه مواد اسیدی ، شرایطی کاملا متفاوت از یک نشت آب توام با فشار در یک زیرزمین اجرا شده در یک منطقه با تراز آب زیر زمینی بالا دارد و تبع روش و مواد تعمیر و آب بندی ان کاملا متفاوت می باشد.

روش و مواد مصرفی برای آب بندی یک استخر در منطقه گرمسیر یا سرد سیر با آب بند همان استخر در منطقه معتدل متفاوت می باشد. مسلما روش و مواد مصرفی در آب بندی یک مخزن بتنی با یک مخزن ساخته شده از آجر و بلوک متفاوت می باشد.

مسلما روش و مواد که در آب بندی فشار منفی و فشار مثبت به کار می آید کاملا متفاوت می باشد. بی شک هر یک از روش های می توانند در  مقطع ، شرایط و سازه ای کارآمد بوده و در مقطع ، شرایط و سازه ای کارآمد نباشد.

شما می توایند برای مشاوره و اجرای انواع سیستم های آب بندی سازه های بتنی با بخش فنی و مهندسی کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران ( 44618462-44618379-021 ) تماس حاصل فرمایید.

 

از جمله پوشش و سیستم های آب بندی و محافظت سازه های بتنی فایبرگلاس می باشد . این پوشش دارای مقاومت شیمیایی بالایی در برابر مواد خورنده و اسید می باشد. از این رو ، فایبرگلاس می تواند گزینه مناسبی برای آب بندی مخازن و استخر های اسید و مواد شیمیایی به شمار آید.

 

فایبر گلاس چیست؟

فایبرگلاس یک نوع پوشش کامپوزیت(ماده ای متشکل از چند مواد) است که از رزین ها و الیاف شیشه درست می شود،امروزه اکثر کارخانه ها در دنیا مخازن آب واسید خود را بااستفاده از پوشش فایبر گلاس عایق می کنند وجلوی پوسیدگی و ازبین رفتن مخازن وضررهای ناشی از آن را می گیرنداما از ویژگی های دیگر فایبر گلاس سبک بودن ومستحکم بودن آن است که باعث تولیدانواع قطعات از جنس فایبر گلاس شده است سپر انواع خودروها،انواع ایرانیتها،اتاقک هاو…

رزین :

رزین از گروه پلیمرهاست که در دو نوع طبیعی ومصنوعی یافت می شود.رزین ها در حالت عادی بصورت مایع  میباشند که در اثر ترکیب شدن با دیگر مواد شیمیایی تغییر حالت داده وبه یک ماده جامد تبدیل می شوند ودر این حالت جزء پلیمر های ترموست بشمار می آیند یعنی در برابر حرارتهای بالا به حالت مایع باز نمی گردند. رزین ها در صنایع فایبرگلاس،رنگ سازی ،چسب سازی،فوم و..جزءمواد اولیه به حساب می آیند.

رزین های طبیعی:

این رزین ها از مواد معدنی ، گیاهان و حیوانات بدست می آیند. از نمونه های اینگونه رزین ها می توان به شیره ی درختان مخصوصا درخت کاج ،سندروس،قیر…اشاره کرد.در سالیان دور از این رزین ها به عنوان درز گیر وآب بندی قایق وکشتی استفاده می کردند. کهربا نیز نمونه ای از رزینهای طبیعی سفت شده است.

رزین های مصنوعی:

رزین های مصنوعی از ترکیب عناصر شیمیایی مجصول می شوند و چون در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی تولید می شوند یکنواخت تر از نوع طبیعی شان هستند ودر صنعت رنگ سازی ،پلاستیک و…کاربرد دارند. از نمونه های این گونه رزین ها     می توان به رزین های پلی استر ، وینل استر و اپوکسی و پلی اورتان ها اشاره کرد.

رزین  پلی استر:

این رزین ها از ترکیب اسیدهای آلی دوعاملی با الکل های چند عاملی بدست می آیند و دارای بوی زننده ورنگ تیره مایل به سبز میباشند. این رزین ها توسط شتابگرها وخشک کنندهای مخصوص پخت می شوند وبه حالت جامد تبدیل می شوندودر طی این مرحله درصدی ار حجم خود را از دست می دهند به همین علت، پلی استر ها بیشتر در ساخت قطعات فایبر گلاس  کاربرد دارند. چون به راحتی از قالب جدا می شوند

رزین های وینل استر:

وینل استرها از ترکیب رزین اپوکسی با اسید های کربوکسیلیک بدست می آیند.و ازنظر رنگ، تیره مایل به قرمز وبوی بهتری نسبت به پلی استر ها دارند . این رزینها در برابر انواع اسید ها وباز ها از مقاومت شیمیایی ومکانیکی بالایی برخوردار هستند و بیشتر در ایزولاسیون مخازن کاربرد دارند

رزین های اپوکسی :

از ترکیب ابوکساید با پلی آمین ها رزین اپوکسی حاصل می شود. اپوکسی ها تقریبا بی رنگ و بی بو هستند و از نظر شیمیایی و مکانیکی قابلیت های زیادی نسبت به دیگر رزین ها دارند وهمچنین مقاومت الکتریکی بالا از دیگر ویژگی آنهاست.به همین علت اپوکسی ها کاربرد وسیعی در صنعت دارند که از چمله آنها می توان به صنعت چسب سازی ،کفپوش ها،قالب سازی،سامانه های الکتریکی والکترونیک،هواوفضا اشاره کرد

رزین های پلی اورتان:

گروهی دیگر از رزین های مصنوعی پلی اورتان ها هستند که از ترکیب پلی اول ها با ایزوسیانات بدست می آیند.پلی اورتان ها نیز به صورت فوم،الاستومری،پلاستیک نیز یافت می شوند.رزینهای پلی اورتان به علت مقاوت عالی در برابر نور خورشید ومقاومت سایشی فوق العاده بالا جز رزین های خاص بشمار می آیند.گران قیمت بودن این رزین ها باعث شده که فقط در شرایط بالا بودن حساسیت کار استفاده شوند.بطور مثال خط کشی های جاده ها که نیاز به مقاوت سایشی ودوام بالا در برابر نور خورشید دارند از رنگ های پلی اورتانی استفاده می کنند.

شرح کار پوشش فایبرگلاس

  1. تمیر کاری سطح به نحوی که سطح کار هر گونه آلودگی ، زنگ زدگی ، روغن و … پاک گردد.
  2. سطح کار باید کاملا خشک و عاری از هر گونه رطوبت باشد
  3. اجرای پرایمر اپوکسی    Isonem EP Primer   به میزان 250 تا 400 گرم در هر مترمربع
  4. اجرای رزین اپوکسی Isonem Floor 2K  به میزان  700  تا 1000 گرم در مترمربع
  5. اجرای الیاف G FRP   ( الیاف Bitex Fiberglass  )  به وزن 400 گرم در مترمربع  ( میزان اولپ الیاف بر روی هم حداقل 10 سانتیمتر می باشد – نصب الیاف باید به نحوی باشد که چسب لایه اول از  روزنه های الیاف خارج گردد  )
  6. اعمال لایه دوم رزین اپوکسی Isonem Floor 2K  به میزان 700 گرم در مترمربع.
  7. اجرای لایه دوم الیاف G FRP   ( الیاف Bitex Fiberglass  )  به وزن 400 گرم در مترمربع
  8. اجرای لایه سوم رزین اپوکسی  Isonem Floor 2K به میزان 1000 گرم در مترمربع .
  9. کلیه مراحل اجرای عملیات رزین ها باید منطبق با موراد مندرج در مشخصات فنی محصول باشد.

پوشش فايبرگلاس و لاينينگ مخازن

فايبرگلاس (Fibreglass/Fiberglass) :

فايبرگلاس يا كامپوزيت هاي پليمري نوعي پوشش است كه از مواد نفتي و پشم شيشه درست مي شود. امروزه  بيشتر كارخانه ها براي عايقكاري يا ايزولاسيون مخازن حاوي آب و اسيد از فايبرگلاس استفاده مي كنند و  بدين ترتيب جلوي پوسيدگي و  ازبين رفتن مخازن و ضررهاي ناشي از آن را مي گيرند.

سبك و مستحكم بودن از ديگر ويژگي هاي فايبرگلاس است كه باعث توليد انواع قطعات از جنس فايبرگلاس شده است ( چگالي فايبر گلاس در حدود ۲۰۰۰-۱۸۵۰ كيلوگرم بر متر مكعب است) : مخازن نگهداري مايعات مختلف از جمله اسيد، سپتيك تانكها، چربي گيرها  ، سپر انواع خودروها، انواع ايرانيتها، اتاقك ها ، سيلوهاي سيمان و …

به عبارت ديگر فايبرگلاس كه به نامهاي GRP(Glass Reinforced Plastic) يا GFRP(Glass Fiber Reinforced Plastic) هم شناخته شده است يك FRP يا  Fiber (Fibre) Reinforcement Polymer ( فيبرهاي پليمري تقويت شده يا پلمير تقويت شده با الياف) ساخته شده از يك ماتريس پلاستيكي تقويت شده بوسيله فيبرهاي شيشه اي ريز و نازك مي باشد كه اين ماتريس پلاستيكي مي تواند شامل انواع رزين (اپوكسي ، پلي استر يا وينيل استر) و يا مواد ترموپلاستيك باشد.

فايبرگلاس ، كامپوزيتي از الياف شيشه با مواد پليمري است كه از پشم شيشه به عنوان ماده تقويت كننده و از مواد پليمري به عنوان مواد زمينه استفاده مي‌شود. قطعات فايبرگلاس حاوي يك نوع يا بيشتر از الياف تقويت كننده بوده كه توسط يك رزين ( ماتريس ) احاطه ميگردند.

الياف تقويتي نقش اصلي را در استحكام و مقاومت قطعات دارا مي باشند كه تعدادي از انواع آن شامل الياف شيشه ، الياف كربن ، الياف آراميد ، الياف بازالت و غيره هستند. كه الياف هاي فوق الذكر خود داراي اشكال و انواع مختلفي مي باشند.

متداولترين نوع مصرفي الياف تقويت كننده در صنايع الياف شيشه اي هستند .

كاربرد انواع رزين ها در ساخت مخازن فايبرگلاس :

   پلي استرها : ضعيف در برابر خوردگي هستند

   ونيل استرها : مقاومت خوب در برابر خوردگي دارند.

   اپوكسي ها : مقاوم در برابر خوردگي و دما مي باشد.

متداولترين رزين مصرفي در صنايع فايبرگلاس رزين پلي استر غير اشباع است .

رزين سهم بيشتري را در مقايسه با مواد ديگر به خود اختصاص مي دهد كه در ضمن داراي  دونقش مي باشد؛ اول به عنوان نگهدارنده يا تثبيت كننده محل الياف تقويتي ودوم اينكه در صورت اعمال نيرو به قطعه باعث تغيير شكل و توزيع  تنش در كل سطح مي گردد.

مزايا : استحكام بالا ، وزن سبك  ، پايداري نسبي دربرابر اشعه UV و مقاومت شيميائي ، دوام قابل توجه.

مقاومترين مخازن در برابر حرارت و اسيد از جنس فايبرگلاس ساخته ميشود. بطور مثال سينكهاي آزمايشگاهي ضد اسيد پليمري را نمي توان از پلي اتيلن ساخت چرا كه اسيد به سرعت با پلي اتيلن واكنش نشان داده و سبب خوردگي مخزن ميگردد و در اين موارد حتما مي بايد از فايبرگلاس جهت مخازن نگهداري اسيد استفاده نمود.

در فرآيند تجزيه فاضلاب توسط باكتري هاي بي هوازي مقدار بسيار زيادي اسيد توليد مي گردد و محيط اسيدي درون سپتيك زمينه خوردگي را براي مخزن فراهم ميكند.

در سپتيكهاي بتني بعد از تشكيل لايه  هاي لجن و شروع فعاليت باكتري زمينه خوردگي ديواره سپتيك فراهم ميگردد و با نفوذ فاضلاب به خارج از مخزن خاك اطراف آن بوي تعفن به خود ميگيرد كه در اين صورت كل خاك اطراف سپتيك به مرور زمان آلوده به انواع باكتري و بوي بسيار بد و آزار دهنده اي خواهد شد و زندگي در اين شرايط تجربه اي همچون عبور از شهركهاي صنعتي را در سراسر منطقه  براي ساكنين به ارمغان خواهد آورد.

تجزيه ناپذيري: تنها ماده اي كه هيچ وقت در طبيعت تجزيه نخواهد شد حتي در مقابل نور مستفيم خورشيد همين ورقهاي كامپوزيتي پليمري يا فايبرگلاس ميباشد و حتي پلي اتيلن در صورت نگهداري دور از نور خورشيد بعد از گذشت ۳۰ سال سرنوشتي شبيه بتن را خواهد داشت و در صورت قرار گرفتن در مقابل نور خورشيد بعد از ۳ سال تجزيه خواهد شد.

لاينينگ مخازن :

لاينينگ يا  ايزولاسيون يا عايق بندي مخازن عبارت است از پوشش مخازن با اعمال ماتريسي از رزين ترموست (پلي استر، اپوكسي، ونيل استر) و الياف (شيشه ، كربن ، آراميد ، بازالت) در لايه هاي متعد. انتخاب نوع رزين و الياف و همچنين تعداد لايه ها بستگي به عوامل محيطي و شيميايي محل كار دارد.

با استفاده از اين روش سطح مخازن بتني و فلزي از خوردگي هاي شيميايي ناشي از اسيدها و بازها و مواد اكسنده محافظت ميشود. در واقعبا اجراي پوشش فايبرگلاس داخل مخزن ، يك مخزن مجزا داخل مخزن اوليه شكل ميگيرد ، لذا طول عمر مخزن زياد مي شود. ضمنا به دليل يكپارچه و بدون درز بودن اين نوع لاينينگ ، احتمال نفوذ ماده درون مخزن به اين لايه صفر است.

لاينينگ صنعتي مخازن فلزي و بتني حاوي مواد شيميايي (اسيدي | اسيد كلريدريك ، فسفريك -قليايي-حلالهاي خورنده- مواد نفتي و…) با سيستمهاي اف آر پي لاينينگ و جي آر پي لاينينگ (F.R.P lining  و G.R.P lining ) انجام مي شود . هچنين مقاوم سازي سازهاي بتني نيز توسط  F.R.P  انجام مي گيرد.

ضمنا روشي است مناسب جهت پوشش مخازن تصفيه آب، Waste Water ، Sanitary Drain و مخازن آب Chiller در برابر اثرات تخريبي آب و اكسيداسيون سطح فلز.

عبارات مرتبط :

  • Laminate lining  :   اعمال لايه به لايه رزين و الياف با هدف ايجاد سپري مقاوم در برابر عوامل خوردگي و اكسيد كننده
  • G.R.P lining : جي ار پي لاينينگ يك لايه پوشش است كه بصورت پايدار براي مخازن بتني جهت  جلوگيري از نشتي و جذب آب استفاده مي شود.

از خاصيت هاي آن مي توان به ايجاد پوششي ژله اي (Gel coat) كه داراي خواص ضد قارچ (anti-bacterial)‌ و ضد ميكروب (Anti-Fungal) است اشاره كرد.

GRP لاينينگ براي مخازني بتني حاوي آب كه در زير زمين كار گذاشته شده اند از رشد جلبك و قارچ جلوگيري مي كند.

مخازني كه از طريق GRP lining (جي آر پي لاينينگ) آب بندي شده اند براي ذخيره آب آشاميدني مناسب هستند.

 از اين پوشش (با لاستيك هاي ويژه ضد اسيد و مقاوم در برابر خوردگي ، ضد باز ، ضد مواد خورنده ، ضد كرم ، ضد سايش ، ضد نمك ، مقاوم در برابر دما) براي مخازن و سطوحي كه با اسيد در تماس ميباشند مانند : مخازن رقيق كننده اسيد ، مخازن اسيد شويي قطعات ، مخازن آبكاري يا زيرسازي استخرها استفاده مي شود.

  • Rubber Lining  : رابرلاينينگ پوشش لاستيكي مي باشد كه به منظور محافظت از سطح زير خود به روش هاي مختلف ( رابر لاينينگ سخت و رابر لاينينگ نرم) صورت مي پذيرد. به عبارت ديگر آستر كردن سطوح با ورقه هاي لاستيكي را رابرلاينينگ گويند.

 از اين پوشش (با لاستيك هاي ويژه ضد اسيد و مقاوم در برابر خوردگي ، ضد باز ، ضد مواد خورنده ، ضد كرم ، ضد سايش ، ضد نمك ، مقاوم در برابر دما) براي مخازن و سطوحي كه با اسيد در تماس ميباشند مانند : مخازن رقيق كننده اسيد ، مخازن اسيد شويي قطعات ، مخازن آبكاري يا زيرسازي استخرها استفاده مي شود.

به عبارت ديگر در مواردي كه مخازن و يا اتصالات تاسيساتي و يا تجهيزات صنعتي در تماس با موادشيميايي و خورنده قرار دارند جهت محافظت از فلز يا ديگر مواد قطعات از رابرلاينيگ استفاده مي شود. از مزيت اصلي اين نوع پوشش در مقايسه با ديگر پوشش هاي آب بندي (ايزولاسيون) اينست كه لاستيك هاي مورد استفاده در رابرلاينينگ خواصي دارند كه باعث ايجاد طول عمر بالايي (بسته به مواد شيميايي) در تجهيزاتي كه رابر لاينينگ مي شود مي گردد.

لذا در انواع مخازن ذيل مي تواند استفاده شود :

   * مخازن پتروشيمي ، پالايشگاه ها و صنايع نفت ، گاز و پتروشيمي

   * مخازن حاوي مواد غذايي

   * مخازن حاوي موادشوينده

   * مخازن حاوي انواع موادشيميايي

   * مخازن و حوضچه هاي خنثي كننده و آب ژاول

   * شيرهاي صنعتي در تماس با انواع موادشيميايي

   * فلنج هاي صنعتي در تماس با انواع موادشيميايي

   * انواع تجهيرات صنعتي

نامهاي اختصاري :

FRP : Fiber (or Fibre) Reinforced Plastic (or Polyester) or Fiber Reinforced Plastic (or Polyester) – (European Standards)

GRP / GFRP : Glassfibre Reinforce Plastic (or Polyester) – (BS Standards)

FRE : Fiberglass Reinforced Epoxy

GRE : Glassfibre Reinforced Epoxy

در مورد لوله ها :

RTRP : Reinforced Thermosetting Resin Pipe

RPMP : Reinforced Plastic (or Polymer) Mortar Pipe – (American Standards)

FRP :

FRP (اف آر پي) يا فيبرهاي پليمري تقويت شده يا پلمير تقويت شده با الياف ، نوعي ماده كامپوزيت متشكل از دو بخش فيبر يا الياف تقويتي است كه به وسيله يك ماتريس رزين از جنس پليمر احاطه شده است. فيبرهاي FRP به روش پلي اكريلونيتريل(PAN) ساخته مي شوند.

منسوجات FRP :

به طور كلي 4 نوع الياف بافته شده FRP وجود دارد كه اين منسوجات شامل الياف كربن، شيشه، آراميد و بازالت مي باشد. به عبارت ديگرFRP ها بطور كلي بر اساس فيبر تشكيل دهنده آنها به چهار دسته تقسيم مي شوند.

FRP Lining :

اف آر پي لاينينگ يكي از رايج‌ترين كاربردهاي صنعت فايبرگلاس است، به عنوان مثال در آب‌بندي مخازن، پوشش سقفها، عايق بندي مخازن در صنايع شيميائي، توليد و يا مستحكم‌سازي مخازن پي‌وي‌سي، ضد خوردگي مخازن فلزي و ساير موارد. كه اين تفاوتها براساس رزين‌هاي تخصصي مختلف به دست مي‌آيد. اين رزينها مي‌تواند در برابر اسيدهاي قوي و حرارت بالا دوام بياورد.

از الياف FRP عمدتاً بصورت نصب خارجي بر روي سطوح بتني جهت ترميم و تقويت سازه هاي بتني استفاده مي گردد. از اين الياف همچنين در بهسازي لرزه اي يا مقاوم سازي در برابر انفجار  در سازه هاي بتني و  در تقويت سازه هاي مصالح بنايي ، فولادي و چوبي نيز مورد استفاده قرار مي گيرند. الياف FRP  به دو صورت لمينت هاي سخت شده  كه توسط پرايمر و چسب مجزا به سطح بستر چسبانده مي شوند و يا بصورت  الياف بافته شده خشك  كه در هنگام نصب با چسب مخصوص اشباع مي شوند استفاده مي گردند.  در حالت دوم چسب بعنوان ماتريكس بين الياف كامپوزيت و همچنين عامل اتصال الياف با سطح بستر عمل مي نمايد.كيفيت، يكپارچگي و عملكرد كلي سيستم هاي مقاوم سازي FRP تا حد زيادي بستگي به چسبندگي سيستم FRP به بستر زيرين (بتني و …) دارد.

کلینیک فنی و تخصصی بتن ایران ، علاوه بر دفتر مرکزی خود واقع در تهران ، اشرفی اصفهانی ، گلزار سوم ، پلاک ، واحد 4 ، و نیز دفتر جنوب کشور خود، واقع در استان خوزستان ، شهرستان اهواز ، زیتون کارمندی ، فلکه پارک ، جنب بانک تجارت ، ساختمان 88 ، در بسیاری از استان های دیگر از جمله  استان هرمزگان ( بندرعباس ، قشم، خارک و … ) ، استان بوشهر ( شهرستان بوشهر ، عسلویه ، جم ، برازجان، کنگان و … ) ، استان اصفهان ( شهرستان اصفهان ،  شهرضا، فولاد شهر، شاهین شهر ، زرین شهر ) ، استان یزد ، استان کرمان ، استان فارس ( شهرستان شیراز ، نورآباد ممحسنی ، جهرم و … ) ، استان کرمانشاه ، استان کردستان ( شهرستان سنندج ) ، استان لرستان ( خرم آباد ، بروجرد ، دورود، نورآباد ، الشتر و … ) ، استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی ( شهرستان های تبریز و ارومیه ) ، استان اردبیل، استان زنجان، استان های خراسان رضوی ، خراسان جنوبی و شمالی ( شهرستان های مشهد ، بیرجند و … ) ، استان زاهدان ( شهرستان های زاهدان ، ایرانشهر ، زابل ، سیرجان، پیرانشهر و … )، استان البرز ( شهرستان کرج و … ) ، استان کاشان ، استان قم ( شهرستان قم ) ، استان مازندران ( شهرستان های ساری ، بابل ، بابلسر، نوشهر ، چالوس ، محمود آباد و … ) ، استان گیلان ( شهرستان های رشت ، بندرانزلی و … ) ، استان ایلام ( شهرستان های ایلام و دهلران، مهران و … )، استان همدان ( شهرستان های همدان ، تویسرکان و کبودرآهنگ ) ،استان گلستان ( شهرستان گرگان ) ،  استان خوزستان ( شهرستان اهواز ، دزفول ، ماهشهر، سربندر ، آبادان ، خرمشهر ، بهبهان ، شوشتر، شوش ، مسجدسلیمان، رامهرمز ، گتوند و … ) ، استان چهارمحال بختیاری ( شهرکرد ) ، جزیره کیش ،  کشور عراق ( استان بصره، الاماره و نجف ) ، کشور افغانستان ( کابل و هرات ) ،  دارای دفاتر فروش و ارائه خدمات مهندسی می باشد. شما می توانید با مراجعه  یا تماس با این دفاتر ضمن مشاور از خدمات و محصولات ارائه شده بهره مند شوید.

مقاله های بتن:  مقاوم سازی ستونهای بتنی با FRP -روش های تقویت ستون های بتنی
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

ثبت نام / ورود