دستورالعمل آب بندی بتن
کلینیک بتن ایران
کـلینیــــک بتـــــــن ایران ، هلدینـــــگ تولـــــــــیدی ، مــــــهندسی ، بـــــــازرگانی و آموزشـــــی بتــن کشور
ساعات کاری

شنبه - پنجشنبه ۸:۰۰ - ۱۸:۰۰

Search

آشنایی با مراحل نصب اسکلت فلزی

تماس برای مشاوره؟

متخصصین و کارشناسان کلینیک بتن ایران آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.

فهرست

آشنایی با مراحل نصب اسکلت فلزی

برای ساختن سازه های ساختمانی در دنیای امروز روش‌ های متعددی ابداع شده است که بسیاری از آنها به شکلی متداول در سطح جهانی مهندسی شده و مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از قدیمی ترین روش های ساخت و ساز استفاده از اسکلت فلزی می باشد. شاید بتوان سازه های ‌فلزی برای ساختمان های مدرن امروزی را در پی تغییر در تفکرات ساختمان سازی های قدیمی و کلاسیک دانست. چرا که تاریخ ساختمان سازی نشان دهنده ی این واقعیت است که از زمان پیدایش تفکر ایجاد اسکلت برای ساختمان، اولین متریال مورد توجه انسان ها چوب بوده که همراه با دنیای رو به رشد یک صد سال اخیر جوامع انسانی فولاد و آهن جای آن را گرفته ‌اند. به هر صورت سازه های فلزی از دیرباز عضو جدا نشدنی و گاها بسیار مهم در جمع شیوه های ساختمان سازی بوده است و نصب اسکلت فلزی همواره یکی از حساس ترین و در عین حال پررونق ترین فعالیت ها در ساختمان سازی های مدرن می باشد.

از آن جهت که غالباً برای ساختمان های بلند مرتبه انتخاب می شوند، از حساسیت های بالای مهندسی برخوردار هستند. به گونه ‌ای که نصب اسکلت فلزی به تنهایی می ‌تواند بار مهندسی یک ساختمان بلند مرتبه را بر دوش بکشد. همه ی توانمندی های مهندس در ساخت در طراحی و محاسبات اسکلت فلزی بنا خلاصه می شود. از این رو نصب اسکلت فلزی که آوردگاه عملی این محاسبات و مهندسی ها می باشد، باید همواره همراه با دقتی بسیار، حساسیتی بالا و مهارتی کامل به نحو احسن به انجام برسد.

نصب اسکلت فلزی

نصب اسکلت فلزی در طول سالیان دراز که مورد توجه صنعت ساختمان سازی بوده است، در این روز ها دارای مراحل استانداردی می باشد. به گونه ای که هر سازنده ‌ای می ‌تواند با دانش کاملی بر این استاندارد ها همراه با کسب مهارت های لازم در نصب اسکلت فلزی، اقدام به ساخت نماید.

در ادامه همراه با این مقاله به صورتی مختصر در باب مراحل کلی در نصب اسکلت فلزی اشاره خواهیم کرد. یک مقاله ی کوتاه نمی ‌تواند به طور مفصل در باب یک علم بزرگ و مهندسی صحبت نماید؛ اما می تواند به خوبی در باب اهمیت جایگاه مهندسی علم مذکور سخنی هر چند مختصر داشته باشد. از این رو همراه با نگاهی اجمالی در کلامی ساده و مختصر به مراحل نصب اسکلت فلزی در دل پروژ ه های بزرگ امروزی می پردازیم.

صفحه ستون و بولت ها در نصب اسکلت فلزی

احتمالا ساخت فونداسیون را در مراحل نصب اسکلت فلزی در نظر نگیرند؛ اما نمی توان از قرار دادن بولت‌ های صفحه ستون در فونداسیون چشم پوشی نمود. دقت در محل قرارگیری بولت های صفحه ستون می ‌تواند دقت در موقعیت نصب ستون های را به دنبال داشته باشد. این دقت تا جایی مهم است که برای رسیدن به موقعیت مناسب از دوربین های نقشه برداری استفاده می شود. بولت های صفحه ستون را قبل از عملیات بتن ریزی در اسکلت فونداسیون محکم کرده تا در زمان بتن ریزی دچار تغییر موقعیت و جا به جایی نشود.

مقاله های بتن:  فوم پرکننده درز انبساطی Joint Filler | جوینت فیلر ماستیک

ساخت و نصب ستون ها در مسیر نصب اسکلت فلزی

ستون ها در هر نوع سازه ای از اجزای اصلی ساختمان محسوب می ‌شوند. چرا که بار کلی ساختمان را به سمت فونداسیون منتقل کرده و باعث ثبات کامل سازه می ‌شوند. برای ستون ها مقاطع گوناگون تعریف شده است که نوع مربعی و یا H شکل از بهترین انواع برای سطح مقطع ستون می باشد.

سازه های فلزی

در مراحل نصب اسکلت فلزی، ساخت ستون ها و در ادامه نصب آنها بر فونداسیون بر روی بولت های از قبل کار گذاشته شده از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در این مرحله هر ستون به طور جداگانه خواه در محل سازه و یا در کارگاه با استفاده از تیرآهن های گوناگون ساخته شده و در محل مخصوص به خود نصب می شوند.

ساخت و نصب تیر ها قدم تکمیلی در رسیدن به ساختار نهایی

ساخت و نصب تیر ها، مرحله ی بعد از اجرای ستون ها در نصب اسکلت فلزی می باشد. بسته به نوع که به جهت چه نوع اتصالی طراحی شده باشند، اقدامات لازم به جهت طراحی و ساخت تیر ها صورت می گیرد. انواع اتصالات در نصب اسکلت فلزی می تواند نوع جوشی، پیچی و یا پرچی باشد. در این مرحله انتخاب نوع جوش، نوع الکترود، عمق جوش و یا نوع و جنس پیچ و پرچ از جمله موارد مهندسی شده است که باید همراه با بررسی ‌های لازم انتخاب و اجرایی گردد.

در ساخت و نصب تیر ها چهار روش متداول کشویی، اسپالیسی، مفصلی و فلنچی وجود دارد که هر کدام بسته به شرایط مورد استفاده قرار می گیرند. اما از این بین نوع کشویی به جهت سادگی در ساخت از محبوبیت و کاربرد وسیعتری در طراحی و نصب اسکلت فلزی برخوردار است.

اجرای بادبند ها، ساده اما با اهمیت

در مونتاژ اسکلت فلزی قطعات با عنوان بادبند ها وجود دارند که آنها را مابین ستون ها و تیر ها قرار می دهند. البته برای هر نوع اسکلت فلزی بسته به طراحی ای که از قبل صورت گرفته است، بادبند مخصوص طراحی و تولید خواهد شد. اجرای صحیح در نصب بادبند ها از جمله مهمترین مراحل در نصب اسکلت فلزی می باشد. بادبند ها در مسیر نیرو های اصلی وارد بر ساختمان قرار نمی گیرند. بلکه هدف از نصب آنها مهار نیرو های جانبی وارد بر می باشد. اهمیت مهار و کنترل این نیرو های جانبی تا آنجا است که نصب صحیح و اصولی بادبند ها از توجه بالایی در محاسبات مهندسی برخوردار شده است. از این رو هیچ مهندس تا پیمانکاری اهمیت نصب بادبند ها در استحکام کلی را دست کم نخواهد گرفت.

در این بین برخی از نکات در روند اجرایی نصب اسکلت فلزی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. موضوعاتی مانند چک لیست های ساخت و نصب اسکلت فلزی، رعایت تمامی استاندارد ها همراه با نکات مهم در جوشکاری اجزای اسکلت، بررسی تمام اندازه ها و محاسبات کامپیوتری به شکل دستی، در نظر گرفتن نکات مهندسی تا اجرای اصولی در فونداسیون و… می توانند از این دست موارد باشند.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

ثبت نام / ورود